16 Ocak 2016 Cumartesi

TÜRKİYE'DE KADIN OLMAK #1




Merhaba,

Tekrar okuduğum ve beni çok düşündüren biz Kadınların ortak ve son zamanlarda sıkça başımıza gelen bir hadiseyi paylaşmak istiyorum.Blog sahibinden izin alarak tabii.
 Bloguna buradan ulaşabilirsiniz.


Kime ne benden,senden,sizden ,ondan ,bundan,şundan?Hele ki ne giyindiğinden???


Türkiye'de KADIN olmaSUÇ mu?










Can Sıkıcı Bir Olay

Ülke olarak acı içinde olduğumuz şu günlerde, ben de can sıkıcı bir olay yaşadım. Sadece basit bir olay olmanın ötesinde beni derin düşüncelere sevk ettiği için de normalde kitap dışı konulara yer vermediğim halde bir bayan olarak bu konuda yazmak istedim.

Bugün işe gelirken, biraz önce yani, saat 09:10, 55-60 yaşlarında, şehirle pek de bağdaşmayan giysiler içindeki bir adam benden 5 metre uzakta iken bana tam anlamadığım (zaten kulak vermediğim) kıyafetimle ilgili bir şeyler söyledi yüksek sesle, küfür yoktu içinde ama tabi nahoş bir şeyler. Yanında kendisi gibi birkaç kişi daha vardı. Olay iş yerimin bir paralel sokağında, ana caddeye çok yakın bir yerde oldu. Ben hiç refleks göstermeden, sözü üstüme alınmadan başım dik bir şekilde yoluma devam ettim. Ama sinirim bozuldu.

Bu arada kıyafetim gayet normaldi, işe giyilebilecek türde, dizimden 2-3 parmak yukarıda kalın yün, koyu renk bir elbise giymiştim, altında koyu gri çorap ve topuksuz bot giymiştim, üzerimde de montum vardı.

Bu adam benim kıyafetim hakkında yüksek sesle yorum yapma cesaretini, beni herkesin içinde tenkit etme cesaretini nereden buldu? Sabahın 9’unda işe giden bir kadına, şehirde yaşayan insanlar için sıradan bir kıyafete… Canımı sıkan şey aslında bu önemsiz olayın kendisi değil, arkasındakiler. Acaba sabahın 9’u değil de akşamın 9’u olsa olay farklı şekilde gelişir miydi? Başına bir şey gelmesini istemeyen kadın yere kadar etek giyip sabah9’la akşam 7 arası dışında evinden çıkmamalı mı? Ya da bir kıyafet yönergesi mi çıkarılmalı kadınların “güvenli kıyafetlerin” neler olduğunu “öğrenmesi” için? “Güvenli olmayan kıyafetler” giyen kadınlar başlarına geleceklerin sorumluluğunu kendileri mi almalı? Ben bir daha dizimin üstünde etek giyerken 2 kere mi düşünmeliyim?

Kadına karşı işlenen şiddet ve cinsel suçların artması nasıl bir zihniyetin ürünü? İşte yukarıdaki sorularıma “evet” cevabını veren insanların ürünü bence… Ensesti bile normalleştirmek üzereyiz, daha ne diyebilirim ki?! 



SORUYORUM;

DAHA NE KADAR BİZ KADINLARI HOR GÖRECEKSİNİZ?????


11 yorum:

  1. Bence esas soru şu olmalı kadınlar kenfilerinin hor görülmesine ne kadar izin verecek

    YanıtlaSil
  2. Veya sen ... Ben ... Ne kadar sesiz kalacaz ... ( benim de başıma buna benzet bir olay gelmişti ve bende bloguda paylaştım)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun,hakikaten çok cansıkıcı bir durum.Benimde başıma geldi.Zaten devamını da getireceğim aceleyle paylaştım.Sessiz kalmamalıyız.Yorum için çok teşekkür ederim.Yazınızıda hemen okuyorum.Çok sevgiler...

      Sil
    2. Eski bir paylaşımdı bulamasın belki ... Galiba başlık bir iş görüşmesinin ardından dı galiba ... Sevgiler ... Ama gidişat hiç iç acıcı değil malesefff ... Güzel paylaşımlarda görüşmek dileği ile ....

      Sil
    3. Teşekkür ederim o şekilde arama yapacağım.Görüşmek dileğimle...

      Sil
  3. ne iyi yaptınız siz de paylaşarak,böyle böyle korkmamayı,sinmemeyi öğrenip öğreteceğiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Devamını getirmeye çalışacağım.Siz de sağ olun vesile oldunuz.Sesimizi yükseltmenin zamanı çoooooktan geldi de geçti bile.Susma sustukça sıra sana gelecek kim demişse ağzına sağlık.Susmakla olmuyor.Tepki koymak lazım ,ses çıkartmak lazım,bilinçlenmek lazım,eğitim lazım!!!! Kadın Cinayetleri,İstismarlar ,Tacizler,Ensestler bu nedir yaaaaa? İNSAN olmak lazım...Sevgilerimle..

      Sil
  4. Nur'cuğum Türkiye'de değil özellikle İslam ülkelerinde kadın olmak suç. !!!! Aslında dinle yönetilen, laikliğin olmadığı her dönemde (mesela Ortaçağ Avrupa'sında da kadın olmak suçtu) dinde ne hikmetse hep kadınlar suçludur, erkek zina yapar kadın taşlanır, malum Avrupa'da kadınları cadı diye yakarlardı çünkü o yıllarda dinciler ülkeleri idare ediyordu, kilise, papazlar, rahipler en büyük söz sahibiydi, ne zamanki laikliğe geçtiler kadınlar cadı diyerek yakılmaktan kurtuldular..şeriatçı, dinci tüm İslam ülkelerinde kadınlar eziliyor, Afganistan hastaneleri kendini gazla yakan kadılarda dolu, sebep hep aynı % 99 Sünni Müslüman olan bu ülkede 15 yaşında kızları para için 80 yaşında adamlara veriyorlar, sonra tüm aileden şiddet görüyor!! tecavüze uğrayan zina yaptı, kuyruk salladı denilerek taşlanıyor, okula gitmek isteyen kızların yüzüne kezzap atılıyor...daha neler neler yani Türkiye değil Müslüman ülkelerde kadın olmak suç...:(((
    sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim,çok haklısın canım.Uzunca cevap yazacağım ayrıca konuya devam edeceğim.Temizlik yaparken bloga bir bakayım dedim. Yorumunu yayınlayıp kısaca cevap vermiş olayım.Devamı gelecek.Öptüm sevgiler.

      Sil
  5. Çok teşekkür ederim paylaşımınız için, kadınların daha huzurlu ve güvenle yaşayacakları günlerin biran önce gelmesi dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren hanım,asıl ben çok teşekkür ediyorum paylaşmama izin verdiğiniz için.Bu bence kanayan bir yaramız başına gelmeyen yoktur diye düşünüyorum.Devamını getirmeye çalışacağım.Kadın-Kadına bile yapılıyor.Çok çirkin çok aşağılayıcı çok cahilce ve çok psikoloji bozan bir davranış.Müjde hanım (Bücürük ve Ben adlı Blog sahibesi) Müslüman toplumlarda Kadın olmak suç dedi,çok doğru.Orta Çağ'dan kalma zihniyet hala devam ediyor Müslüman toplumlarda.Türkiye'den başlayarak ele alacağım konuyu.Yorum bıraktığınız için de ayrıca teşekkür ederim.Çok sevgiler...

      Sil