9 Temmuz 2015 Perşembe

YAPRAK SARMA (Antakya Yöresi Mutfağına ait)

 



Merhabalar,

Yemek tarifi vereceğim bugün.Ehem ehem mutfakta oldukça iyiyimdir, kesinlikle mütevazı olamıyyyciiiiğğğmmm :))))
Ama tarifi verebilecek miyim bakalım deneyeceğim.Bu tarif farklı.Hatay yöresine(Antakya) ait.Oralı eski bir arkadaşımdan öğrendim.O yörenin mutfak kültürüne bayılıyorum tam benim damak zevkime hitap ediyor.İçli köfte yapmayı da o arkadaşımdan öğrendim ve kesinlikle muhteşem bir lezzet.Biraz zahmetli yoğurması kıvam tutturulması ama lezzeti muhteşem.Bir gün yaparken fotoğraflayabilirsem onu da paylaşacağım :)))

Bu sarma da soğan yok sarımsak var ve iç harcı çiğden oluşturuluyor.Sarımsak piştiğinde ağızda koku bırakmaz çiğken kokar,bilin isterim.



şişşşt pisssst izleyici(!) şeytan ayrıntıda saklıdır isimli çalışmam :)) 

                                                       



         
   Malzemeler : 
                       -Asma yaprağı
                       -3 su bardağı pirinç
                       -3 adet orta boy domates (kabuğu soyulup rendelenmiş)
                       -2 yemek kaşığı acıbiber salçası (varsa o yöreye ait ev yapımı olanından yoksa OLCA markasını tavsiye ederim.)
                       -2 yemek kaşığı domates salçası
                       -2 çay kaşığı karabiber
                       -1 demet maydanoz
                        -bol taze nane yoksa kuru nane de olabilir ama tazesi daha lezzetli olur :)
                       -1 limon suyu (nar ekşisi de olur zevkinize kalmış.)
                       -1 büyükbaş (bol) sarımsak Rondo da çekilmiş veya çok ince doğranmış (rende yapmayın.)
                        -yarım çay bardağı zeytinyağ (pişirmeye koyarken biraz da üzerine gezdirilir.)
                        -tuz göz kararı çünkü, acıbiber salçası tuzlu olur tuzuna bakarak ilave edilir.
                        -Biber salçasının acısı az geliyorsa pul biber de ilave edebilirsiniz.

   Püf noktası  : Domates kabuklarını atmayın tencerenin içine yerleştirin hatta yıkadığınız maydanoz saplarını da.Sarmaları bunların üzerine dizin hem sarma yanmayacaktır hem daha lezzetli olacaktır.

   Yapılış: Asma yaprakları haşlanır.Ölçü veremiyorum fazlaca olsun kalanını derin dondurucuda saklayabilirsiniz.Asma buldunuz mu hepsini toplayın, nasılsa sürekli mevsimi boyunca yaprak veriyor.Ben öyle yapıyorum :))))
pirinçleri soğuk suyla iyice yıkayın ve kalan tüm malzemeyi ilave edin.Evet 1 limonun suyunu da harcına sıkacaksınız.Elinizle iyice yoğurun,pirinçleri kırmadan tabii.Ev yapımı acıbiber salçası katı olur iyice diğer malzemeye karıştırılmalı.Sonrasında da iş maharetinize kalmış sarmaları aynı boy ve ende sarabilmek.Her yaprağa 1 çay kaşığı kadar (tepeleme değil) iç harcı koyulur çünkü harç çiğ ve pişerken pirinç şişecek.Sarmaları dizerek tencereye yerleştirin aralarında çok boşluk olmasın zira pişerken özgür pirinçler suyla buluşunca kaçabilirler.

   Püf noktası  : Sarmalar tencereye sıra sıra dizildikten sonra iş pişirmeye geldi.Burası da çok önemli nasıl pişirilir?Biraz zeytinyağı sarmaların üzerine gezdirin .Tencerenin üzerini örtecek kadar dolma taşınız varsa onu yerleştirin (benim hala yok) yoksa aynı ebatta bir tabak ile kapatın. Çaydanlığınızı evet doğru okudunuz çaydanlık hani çayın demi yapılan üst kısmı,onu su ile doldurun ve tabağın üzerine oturtun.2 su bardağı sıcak suya az tuz bir çay kaşığı  kadar ilave edip eritin ve yavaşça tencereye dökün.Orta derecede pişirmeye başlayın.Fokurdamaya başlayınca kısık ateşde yavaş yavaş pişirin.Servis yaparken üzerine arzuya göre limon sıkın.AFİYET OLSUN



 Son Püf noktası: Aynı harç ile dolma da doldurabilirsiniz.Kabak,patlıcan ,yeşil biber,kırmızı biber,domates hatta patates.Karalahana ve beyazlahana (toplahana) ile bile Acayip güzel oluyor hem tek tek hem hepsi beraber.Bir buçuk kilo biber için yeterli ölçü yukarıda yazdığım artıyorsa derin dondurucuya atıverin veya domates ,patates doldurun :)))
TAVSİYE EDERİM ŞİDDETLE...


Evet, ilk yemek tarifimi de vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum.Elimin lezzeti böylelikle internete yazılmış oldu.Tarif isteyene de buyrun Blogumdan okuyun diyeceğim acayip havalı oldum hahhahaahhaha.



 Sevgili Kızıma NOT: ANNECİĞİM bak artık telefonda anlatmak ve defalarca anlatmak zorunda kalmıyacağım. Aynen tarifi izle ölçüler kaşık ve bardakla hadi yine iyisin  benden sana kolaylık torpillisin yine :))))))



 Hexe'den sevgilerimle hoşcakalın....







2 yorum:

  1. Hadi hayırlı uğurlu olsun İlk tarifiniz :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim.Yazmaya çalıştım.Çok imreniyordum tarif veren arkadaşlara aralarına katıldım.Sevgiler...

    YanıtlaSil