3 Ekim 2014 Cuma

K-U-R-B-A-N BAYRAMI




Merhabalar sevgili Blogcular,


Bayram öncesi yazımı yazmak istedim belki yetiştiremem diye ve şu anda iş yerinde boş boş,kös kös otururken zamanı değerlendireyim diyorum.Çünkü kimse çalışmıyor çünkü boşuna buraya dikildik!
(her Arefe günü olduğu gibi)

Kurban bayramı- kanlı bayram- katliam- gibi aslında.Tamam bir şey demek istemiyorum. Sadece nasıl İnsan var İNSAN var,hayvan var HAYVAN  var ise Kasap var KASAP var.Dinimizin gereği diye Kurban kesiliyor ama yani birazda vahşi gelmiyor mu size de? Kurbanı hep usulünce mi kesiyorlar yani? Canı yanmıyor mu yani?Bazen NEDEN diye Dinimi sorguladığım doğrudur...

Sevgili blog komşum http://kizlierkeklikedili.blogspot.com.tr/  bugünkü yazısında dile getirmiş bu durumu.Benim de içimden geçiyordu aynı şeyler ama toplumumuz da böyle düşünceler artık yadırgandığı için pek ses çıkartmak istemedim.Din devleti olma durumuna doğru gittiğimizden düşüncelerimizle bile dışlanıyoruz hele dini bayram için konuşursam neler derler düşünemiyorum.Malum ya BAŞ ÖRTÜSÜ artık küçücük kızlara takılıyor ve bunun hakkında eleştiri yapanlar dinsizlikle suçlanıyor.Din mevzusu gerçekten iki ucu kakalı değnek benim için neresinde konuşsam eleştirileceğimi biliyorum.Allah'a hesap vereceğim konuşanlara değil ayrıca içimi de bilemezler,NOKTA.

Yarın Hayvanları koruma günü,manidar oldu.
Yine kaçan Hayvanları ,onları kovalayanları,acemi kasapları,kendini kesenleri ve olmazsa olmaz Boğaz'a Haliç'e akan kanları göreceğiz.
Bayramlar artık çalışanlar için tatil demek olduğu için yollara düşenleri (Allah vermesin yine de) trafik kazalarını,gezip tozanları göreceğiz duyacağız.

Kimsenin ağzının tadı kaçmasın sevdiklerinizle birlikte,ailece,dostlarınızla nice güzel bayramlar dilerim.
Ben biraz dinlenmek istiyorum bu yıl izin kullanamadım.Stresli bir dönem geçiriyorum bayram sonrası Kızımı Üniversite'sine gönderiyorum Oğluşumla başbaşa kalacağım.Hazırlıklar eksik tamamlamalar devam ediyor.Sorasında özlemlerimi,duygularımı hatıralarımı yazmaya çalışacağım.

Ben Nur Hexe'niz;

SEVGİLER











6 yorum:

  1. Sevgili Nur, yazına yürekten katılıyorum, gerçekten içimizden geçenleri söylemek isteyince hemen 'dinsiz' damgası yiyoruz, ya da dinsiz diyecekler korkusuyla düşüncelerimizi özgürce söyleyemiyoruz. E hani ileri demokrasi vardı? :) İnsan içinden geçeni dobra dobra söyleyemezse bunun adı demokrasi değil diktatörlük olur ve yıkılması şarttır. Yıkana da darbe denmez eline sağlık denir:)
    Sevgiler

    not: Yahu bloğunu yeni keşfettim, google artı sayfanda bloğunun ismi gözükmüyor (ya da kör Melahat ben göremedim) ama biraz araştırınca buldum:)neyse geç de olsa buldum ya:)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili bücürükveben yorumunuza ve ilginize çok teşekkür ederim.
    Google+ nasıl eklenir bilemiyorum biraz daha kurcalamam gerekiyor.Biraz teknoloji özürlü sayılırım ben :)))
    Özgür günlerimiz için birlik olmamız gerektiğini düşünüyorum, hala umudumu kaybetmedim ben.Dilerim kısa zamanda bu DİKTATÖRLÜK ten kurtuluruz.Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. google artı ekli sende zaten, ben önce orada gördüm seni, hani çevrelere ekliyoruz filan ekledim. yani google sayfan var ya, oraya bloğunun da linkini yazacaksın sadece. Ben google da nur kibritçi blog filan diye arayarak buldum :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Nur,
    Şekil olarak bakarsan bir canlının yaşamına son vermek olumsuz gelebilir.Ancak tabiat dengesi mi deriz ekolojik düzen mi deriz adına bilemiyorum yaşamak için birşeylerin ölmesi gerekir. Bu bir bitki ve hayvan olacak.Uç bir örnek olacak belki ama Afrika'da aslan nüfuzu azaldığında kuraklık başladı.Otcullar heryeri talan edip yiyip bitirdi.Aslanın küçük yavru antilopları hasta Afrika mandalarını yediği sahneleri belgesellerde onlarca kez izledik.Şimdi o düşünemeyen bir yırtıcı ve sadece karnını doyurmak için bunu yapıyor.Yaşamak için.Bizler insanız ve belli kurallarımız var. Toplumsal kurallar,ahlaki kurallar ve din kuralları.Kurban bayramında hayvan kesilip yenmesi kadar doğal ne olabilir.Hergün onlarcası kesilen bu hayvanların din açısından bir paylaşım vesilesi bir kaynaşma vesilesi olarak kesilmesi bütünleştiricidir.Asla tartışmayacağım bir konu var ki o da kesim tarzı ve gereği.Dinimiz asla hayvana acı ve ıstırap vermeyin der.Hasta sakat yaşlı olanlar uygun değil der.Kör bıçakla kesilmesine karşıdır acı verir çünkü.Ama bunların dışında hayvan katliamı demek pek doğru değil diye değerlendiriyorum.Zaten günlük hayatta tükettiğimiz ve anatomik olarak da yemek zorunda olduğumuz bir besin.Peki günlük hayatta tükettiğimiz bu besin bu et eceli ile ölen hayvanlardan mı ? Elbette ki değil. Bizler acaba dinin bir güne özel hayvan kesilmesini mi eleştiriyoruz yoksa kesilme tarzını mı ? Çok ince olan bu çizgi bir o kadar da hassas. Hayvan kesilmesine katliam demek haksızlık ama canice acı çektirerek kesilmesine karşı olmak zaten dinin gereği. Kuran-ı Kerim'in her şeyine tam itaat ederken ve sorgulamadan şartlarını yerine getirirken neden bu doğal yaşamın bir gereği olan paylaşımı teşvik edip yoksulları gözeten bir unsuru katliam gibi görelim. Kurban bayramında kesilen hayvan sayısı 100 bin civarı iken normal bir günde kesilen bunun iki katı.İsyanımız hayvan kesilmesine mi yoksa kesilme şekline mi ? Ben Leman Sam gibi düşünemem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tumturaklı yazın için teşekkür ederim.Beni birazcık tanıyorsan zaten ne demek istediğimi biliyorsun diye düşünüyorum (telefonda konuştuk zaten).
      Kesilme usulünü eleştirdim ve belirttim ki bu konuda konuşunca ve yazınca eleştirileceğim.Yaşamın bir döngüsü var bizim için de diğer canlılar için de,doğru katılıyorum.Bu konu çok hassas.Tartışmak bile istemem ama uzunca yazdığın için açıklama gereği gördüm.Bilinnçsiz kasapların yaptıkları ortada.İçim acıyor yüreğim dayanmıyor onun için katliam diyorum.O da can taşıyor korkuyor da canı da yanıyor.
      Leman Sam'a ben katılıyorum.Şöyle ki,dinen Hac'ca ömründe bir defa halin vaktin elveriyorsa gideceksin diyor değil mi? Neden elli kere yüz kere gidiliyor? Senin paran varsa etrafında yardıma muhtaç insan ara, neler var, öğrenci okut mesela(just like my girl, I look schoolarship for her).Arabistan'a gidip de ne diye zengin Arabı şaha kaldırıyorsun ki? Dini pazarlıyor diye görüyorum ben Din Turizmi diyorum.Ben de olsam paramı Arap'a vermem.Leman Sam bu konuda gerçekten yanlış anlaşıldı.Din konusu ülkemizde zaten her açıdan istismar ediliyor.Daha fazla yazmak istemiyorum yazımda belirttiğim gibi iki ucu kakalı değnek işin içinden ben çıkamam.Sevgilerimi gönderiyorum sana iyi akşamlar.

      Sil